Hvordan bliver man lastbilchauffør?

Find ud af hvad der skal til for at blive lastbilchauffør og hvad jobbet indebærer

Hvordan bliver man lastbilchauffør?

Der er flere veje til jobbet som lastbilchauffør og mange muligheder for at tage det i den retning som interesserer dig. Nedenfor kan du blive klogere på hvordan man kvalificerer sig til at tage et job som lastbilchauffør og hvad jobbet som lastbilchauffør indebærer.
 
Faglært lastbilchauffør  
 
Uddannelsen til faglært lastbilchauffør er en erhvervsuddannelse (EUD) som tager ca. 3 år at gennemføre. Du kan afslutte uddannelsen med et speciale som godschauffør, renovationschauffør, tankbilchauffør eller flyttechauffør. Du har også mulighed for at læse videre og blive kørselsdisponent. En kørselsdisponent står blandt andet for driften i et transportfirma, herunder at have styr på arbejdsmiljøet og kunne bruge forhandlingsteknikker når der skal indgås aftaler med kunder og mellem kollegaer.

Drømmer du om at blive selvstændig erhvervsdrivende er en faglært uddannelse som lastbilchauffør en god ballast. Med en overbygning som vognmand (vognmandsuddannelsen) kan du starte din egen virksomhed, hvor du enten er dig selv eller har mulighed for at have chauffører ansat til at køre for dig.

Læs mere om at tage uddannelsen til faglært lastbilchauffør hos JUUL Erhvervsskole - Faglært lastbilchauffør 

Ufaglært lastbilchauffør 
 
For at blive ufaglært lastbilchauffør kræver det at du tager et lastbilkørekort, dette tager 30 dage på en “Intensiv grundlæggende kvalifikationsuddannelse” hvis du er over 21. 
 
Er du under 21 tager det 50 dage hvor du tager en “Grundlæggende kvalifikationsuddannelse”.  
 
Når du har bestået, modtager du dit store kørekort af færdselsstyrelsen (lastbil kategori C) samt EU-bevis (Chaufføruddannelsesbevis) og et AMU-bevis. Herefter kan du supplere op med relevante kurser og certifikater afhængig af arbejdsområde og interesser.

Læs om mulighederne for at tage lastbilkørekort hos JUUL - lastbilkørekort og kurser for lastbilchauffører 

Krav for at kunne blive lastbilchauffør 

Der er få krav for at kunne tage et lastbilkørekort og blive lastbilchauffør.

- Du skal være mindst 18 år. For at tage lastbilkørekort på AMU-kursus. På en EUD kan du starte som 17-årig. 
- Have et gyldigt kørekort kategori B (personbil)
- En gyldig lægeerklæring til store køretøjer (gruppe 2)
 
På en EUD som lastbilchauffør (faglært chauffør) er der mulighed for at tage kørekort B under uddannelsen, som betales af skolen. Dette er selvfølgelig kun i tilfælde af, at du ikke allerede har et gyldigt kørekort.

 

Hvad indebærer jobbet som lastbilchauffør?


Køretøjskontrol og vedligeholdelse 

En vigtig del af jobbet som lastbilchauffør er at sikre, at køretøjet er i optimal stand før enhver kørsel. Dette indebærer at tjekke bremsesystemet, dæk og dæktryk, olie, lys og andre vigtige dele på lastbilen. Du skal også sørge for at opdatere fartskriveren med dine data, inden du begynder din kørsel. Fartskriveren registrerer vigtige oplysninger om antal kilometer, køretidspunkter og meget mere, som skal afleveres til din arbejdsgiver regelmæssigt.

 

Forskellige former for transportopgaver 

Som lastbilchauffør kan du blive ansat til at udføre forskellige former for transportopgaver. Nogle chauffører kører som fragtmand og leverer enkelte stykker gods til virksomheder eller private kunder. Andre chauffører er specialiserede i at transportere fødevarer fra grossistvirksomheder og lagre til butikker og supermarkeder. Der er også chauffører, der kører for virksomheder i industrien og er ansvarlige for at levere varer til forskellige modtagere.

 

Planlægning og dokumentation 

Som lastbilchauffør skal du være i stand til at planlægge dine kørselsopgaver og organisere godset korrekt. Hvis du skal levere gods til flere modtagere, skal du sikre, at godset er stuvet i den rigtige rækkefølge i forhold til din rute. Du vil også være ansvarlig for at håndtere papirarbejde og dokumentation, der beviser, at transporten er gennemført korrekt.

 

Forskellige former for gods 

Lastbilchauffører kan håndtere forskellige former for gods afhængigt af deres specialisering og arbejdsområde. Dette kan omfatte massegods som træ, korn, foderstoffer, kalk, sten, asfalt, cement og andre byggematerialer. Der er også chauffører, der beskæftiger sig med transport af levende dyr som grise. Derudover kan der være behov for at transportere store maskiner eller andre specialiserede varer. Nogle former for gods kræver brug af kraner til at løfte og placere dem på lastbilen.

 

Kundekontakt og service 

Som lastbilchauffør vil du have direkte kontakt med kunderne og være ansvarlig for at levere en god service. Dette indebærer at håndtere eventuelle spørgsmål eller klager fra kunderne og sikre, at varerne leveres korrekt og til tiden. En vigtig del af jobbet er at opretholde et godt forhold til dine kunder og sikre deres tilfredshed med din service.

 

Specialiserede chaufførjob 

Udover de almindelige chaufførjob er der også specialiserede roller til lastbilchauffører. Langturschauffører kører med store lastbiler og anhængere over lange afstande, ofte på tværs af landegrænser. Disse ture følger en stram køreplan, og chaufførerne kan være væk hjemmefra i flere uger ad gangen. Entreprenørchauffører kører med forskellige typer af byggematerialer til og fra byggepladser. Disse chauffører samarbejder med håndværkere, leverandører og entreprenører for at sikre en effektiv og sikker levering af materialer.
 

Konklusion

Der er to veje til at blive lastbilchauffør: en faglært uddannelse på ca. 3 år eller du kan tage et kursus på 30 eller 50 dage, afhængigt af din alder og kvalificere dig til at tage arbejde som ufaglært. Jobbet som lastbilchauffør er alsidigt og kan omfatte forskellige typer af transportopgaver, fra fragt til renovation. Chauffører skal være i stand til at planlægge deres kørselsopgaver, organisere godset korrekt og håndtere kundekontakt

 

Vil du vide mere om det at være lastbilchauffør kan du også besøge vores side Hvad tjener en lastbilchauffør? 

 

Ung person som kører lastbil