Drømmer du om at køre bus og møde nye mennesker hver dag? Så læs med her, og find ud af, hvordan du bliver buschauffør.
Uddannelseskrav
For at blive buschauffør skal du have et kørekort til personbil (kat. B) og en gyldig lægeerklæring til store køretøjer (gruppe 2). Du skal også kunne tale og forstå dansk.
Hvis du ikke har kørekort til personbil, har du mulighed for at få det, på uddannelsen til faglært buschauffør.
De to typer af buschaufføruddannelser i Danmark: faglært og ufaglært.
Faglært buschaufføruddannelse
For at blive faglært buschauffør skal du være fyldt 17 år.
Uddannelsen tager ca. 2 år og består af både skoleophold og praktik. På skoleopholdene lærer du om trafikregler, køreteknik, passagerhåndtering og andre relevante fag. I praktikken lærer du at køre bus og håndtere passagerer.
Som uddannet faglært buschauffør kan du udføre mange former for personbefordring; f.eks. bybuskørsel, handicapkørsel, turistbus eller kørsel med rutebil i landdistrikter.
Ufaglært buschaufføruddannelse
For at blive ufaglært buschauffør skal du være mindst 21 år.
Uddannelsen tager 30 dage og består af teori og kørelektioner. I teorien lærer du om trafikregler, køreteknik, god kundeservice og konflikthåndtering, du vil også blive sat grundigt ind i køre- og hviletid, miljøvenlig kørsel, førstehjælp og ruteplanlægning.
I kørelektionerne vil du lære at køre, bakke og parkere bussen og når du er klar, får du lov til at prøve kræfterne af i bussen på glatbane.
Efter bestået kursus hos JUUL har du følgende beviser:
Jobmuligheder som buschauffør
Buschauffører er f.eks. ansat af offentlige transportselskaber, private busselskaber og turistvirksomheder. Der er jobmuligheder i hele landet.
Nogle af de transportselskaber, der ansætter buschauffører, er:
Løn og arbejdstider
Lønnen for buschauffører varierer afhængigt af erfaring, kvalifikationer og arbejdssted. Den gennemsnitlige løn for nyuddannede buschauffører (bybus og rutebuschauffører) er omkring 28.777 kr. om måneden. Arbejdstiden er typisk 37 timer om ugen, der kan være både morgen-, aften- og nattevagter, samt overtimer der også kan påvirke lønnen.
Personlige egenskaber
Udover de formelle uddannelseskrav er der også nogle personlige egenskaber, der er nyttige for at være buschauffør. Du skal:
Udfordringer
Der er også nogle udfordringer, der er forbundet med at være buschauffør. Du skal være forberedt på:
Konklusion
Buschauffør er et spændende og givende erhverv med gode jobmuligheder. Hvis du er interesseret i at arbejde med mennesker, sørge for god service, holder af punktlighed og kan lide at køre, kan det være et godt valg for dig. For at blive buschauffør skal du tage et kursus i at køre bus, hvor du får et stort kørekort. Alternativt kan du tage uddannelsen som faglært buschauffør på en erhvervsskole (EUD) så du kan tage job som buschauffør.
Hos JUUL tilbyder vi både faglært og ufaglært uddannelse til buschauffør som du kan læse om her JUUL - Bliv faglært buschauffør og Buskørekort og kurser for buschauffører
Du kan også blive klogere på lønnen for en buschauffør ved at besøge vores side Hvad tjener en buschauffør?